Piian jutut -blogin Piia muisti blogiani ajankohtaistakin ajankohtaisemmalla joulupulla-vinkillä.

Joulupullat saivat vanhat joulupullamallin muodot. Niille voi löytyä
useita nimiä, mutta näillä nimillä Piia ne tunnistaa:
kuvasta vasemmalta jouluvaunut, joulupulla, hannunvaakuna ja joulukellot. (Muita nimityksiä näille perinteisille muodoille voisitte laittaa tämän postauksen kommentteihin. Ja jos teillä on blogeissanne muita perinteisiä joulupullamuotoja esillä, niin laittakaapa linkkejä!)

Taikinan ohje on vehnäjauhopussin kyljestä, mutta jauhojen
määrää on vähennetty eli taikina jäi aika löysäksi että sai pehmoista pullaa. Piia on mielestään tässä onnistunutkin. Voiteluun vielä munaa ja koristeeksi muutama rusina.

Laitan tähän loppuun vielä netistä SantaMarian sivuilta napatun, sahramia sisältävän joulupullataikinan ohjeen vaihtoehdoksi. Tämä on toisille se perinteinen ja ainoa joulupullaohje...

Joulupulla, n. 20 kpl

 

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl Kardemumma jauhettu

1/2 tl Sahrami 0,5 g
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Voiteluun:
munaa

Koristeluun:
korintteja tai rusinoita

VALMISTUS
Liuota sahrami pieneen vesitilkkaan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja sahrami. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa hetki. Lisää jauhot, jätä kuitenkin noin 1 dl ja lisää se rasvan lisäyksen jälkeen.
Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo pullat, laita leivinpaperille uunipellille ja kohota 20 minuuttia peitettynä. Voitele pullat munalla ja paina korintteja tai rusinoita pullien pinnalle koristeeksi. Paista pullia 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 8-15 minuuttia koosta riippuen.