Mire on muistanut blogiani aina ajankohtaisella gluteenittoman pullataikinan ohjeella. Hienoa, että allergianäkökulmakin tulee huomioitua!

Taikina:

2 1/2 dl maitoa (tai vettä, mehua, kauramaitoa...)
25 g hiivaa
1 1/2 tl psylliumia
1 kananmuna
1 dl sokeria
3/4 t suolaa
2 tl kardemummaa
75 g margariinia tai voita
5 dl gluteenitonta jauhoseosta

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota 10 minuuttia.
3. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä margariini ja jauhoista 3
dl. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti.
4. Lisää loput jauhoista ja vatkaa vielä muutama minuutti.
5. Leivo pulliksi.
6. Kohota leivinpaperin päällä pellillä.
7. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia rippuen pullien koosta.

Taikinaa ei siis tarvitse kohottaa ennen leipomista. Mire itse on usein
unohtanut kananmunan taikinasta ja jauhoja hän on käyttänyt 5-6 dl. Usein
hän lisää jauhoihin vajaa 1/2 tl ksantaania. Taikinan voi esimerkiksi kaulia ja
voidella pehmeällä margariinilla sekä ripotella pinnalle
kaneli-sokeriseosta. Sitten levy rullalle ja rullasta leikataan "kiekkoja".
Perinteisiä korvapuusteja toki myös voi tehdä.

Lopuksi hieman googletusta Psylliumista ja ksantaanista:

Psyllium

 

Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta. Leivonnaisten leipoutuvuus on parempi eikä taikina tartu käsiin. Leivonnaisesta tulee myös mehevä ja vähemmän mureneva. Psyllium lisätään hiivaleivonnassa haaleaan nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan seistä 10 min. Kun seos on hyytelömäistä, joukkoon vatkataan sähkövatkaimella muut jauhot. Jauhoja käytetään 10-30 % vähemmän kuin ilman psylliumia leivottaessa. Leivinjauheella valmistettavissa leivonnaisissa psyllium sekoitetaan jauhojen joukkoon.

Psyllium on mauton ja hajuton, joten sitä ei erota valmiista leivonnaisesta. Jauhe lisätään leivonnaisiin pieniä määriä: hiivaleivonnassa 1-2 rkl/l taikinanestettä ja leivinjauheleivonnassa n. 1 tl/3 dl jauhoja. Tuotetta myydään Farina Oy:n (www.farina.fi) Psylliumjauheena sekä Reformi-keskuksen maahantuomana FiberHusk-jauheena.

Ksantaani

Ksantaani (ksantaanikumi, E415) on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaania käytetään sakeuttajana mm. konditoriatuotteissa, makeisissa ja salaatinkastikkeissa.

Ksantaani sekoitetaan leivonnassa jauhojen joukkoon. Ohjeellisina annostusmäärinä hiivataikinoissa on 1 - 1 ½ tl/jauhokilo, kakkutaikinoissa ja pikkuleipätaikinoissa 1/6 tl/jauhokilo. Myydään Farina Oy:n Ksantaani-jauheena.

HUOM! Psylliumia tai ksantaania voi lisätä taikinaa, vaikka sitä ei ohjeessa olisi mainittukaan. Psylliumia käytettäessä jauhomäärää voi vähentää 10-30 %. Valmiissa luontaisesti gluteenittomissa jauhoseoksissa on jo valmiina ksantaania tai psylliumia. Samaan taikinaan voi lisätä sekä psylliumia ja ksantaania.